Monday, March 21, 2011

zaman berganti zaman..



Zaman berganti zaman,dari zaman kita lahir kedunia sampai kita mati,dari zaman merengek mintak mintak susu kat mak sampai la ke zaman merengek mintak susu kat bini,merengek mintak susu kat makwe pun boleh tahan ramai jugak.. Dari zaman tak pandai main bola sampai la zaman segala jenis bola kite expert main..keh keh keh..


Masa kecik bila cikgu tanye,"anak anak semua,korang nak jadi ape bile besar?" Kita pasti jawab, "Polis!,bomba!,doktor!,Pilot!,superman!..."tak kurang jugak cakap nak jadi keluangman... memang comel sungguh suasana mase tu ye dak?Semua dengan pesen muke inesen menjawab soalan cikgu.. Langsung takde sape cakap nak jadi pakar psikitiari,kaunselor,alchemist,managing director,jurumudi kapal selam dan sebagai nya..


Tapi bila dah besar semua jadi kutu,ok, tak semua la, gua antara spesis2 yang berubah menjadi kutu berpuaka.. Belajar entah kemana, nasib baik gua tak mempraktikkan pesen kutu ni kat bidang kerja gua.. Tapi gua memegang prinsip rezeki Tuhan yang kasi..Kite cuma perlu mencari...


Gua masih ingat masa gua menuntut di sekolah rendah dulu, gua dok berangan nak jadi player bola yang superstar macam david beckham, gua punya la semangat pergi training dekat padang sekolah rendah, Disebabkan padang sekolah berhampiran dengan kebun sawit milik orang lain, so perkara seperti dikejar anjing masa latihan dah menjadi rutin buat kami untuk menguji kepantasan kami berlari.. 


Tapi satu hari sedang gua dan rakan2 sibuk berlatih di padang, tiba tiba ade bunyi pelik disemak yang berhampiran, gua awal2 lagi dah agak yang bunyi tu mesti anjing yang dah ready nak kejar kami,tapi sangkaan gua meleset sama sekali, dengan sepantas kilat babi hutan yang muncul mengejar kami..  dengan sepantas kilat jugak lah gua berlari dari sekolah sampai kerumah gua.. Tapi tu di zaman sekolah rendah,Kalau  sekarang ni babi hutan tu berani2 nak serang gua, gua syak gua steady je jadi matador..
(mamat ni matador lembu, gua matador babi)
Bila dah meningkat remaja, perangai,muka dan sifat kita dah mula berubah,dari muka pesen putih berkilat tetibe terus belambak jerawat, dari perangai suci murni kepada perangai anak tiri ifrit, makwe yang tak keluar darah tetibe keluar darah,pakwe yang tak penah mimpi basah mase kecik tetibe mimpi basah tiap2 hari... Dari sifat inesen kepada sifat puaka... Yang pasti pelbagai ayat2 mencarut versi terbaru yang kita dapat pelajari..


Ditambah pulak dengan ade nye menatang fesbuk ni,Dari taktau ape itu cinta,tetibe berputik dalam hati.. Dari malu meluahkan perasaan tetibe jadi jadi berani meluahkan segala isi hati.. Tapi kalau meluahkan kat fesbuk memang semua orang pun berani.. Budak yang pendiam kat luar pun boleh jadi monyet kat fesbuk.. 


Zaman berganti zaman,makwe berganti makwe,hanye keluarga dan kawan yang takde ganti nye... Dari kecik sampai besar gua hidup dengan kawan lelaki..bukan nye takde kawan perempuan,banyak...Tapi yang gua tau.. hanya lelaki faham lelaki,..Hanya lelaki yang boleh simpan rahsia lelaki,memang best jadi lelaki...keh keh keh..




Pssst : ya, memang best jadi lelaki..

9 comments:

NuR 'aQiLaH said...

LELAKI.
serabutkan kepala hotak pompuan.

makwe bersusu? subur ye..kahKAHkah!

brader kemal said...

gua dengar cite lu makwe yang subur tu ye?

Mish Nurlin Fatin said...

post yang agak berepek la sifu..hahahaha..lawak2..

brader kemal said...

berepek tuh menatang ape?

NuR 'aQiLaH said...

subur la jugak.
tapi x bersusu gua syak..

brader kemal said...

subur la jugak?


macam tak konfiden je? lu jgn smpai gua syak macam2

syAzAnA said...

wahhhh. abam gua dah dewasaaaa.

:P

Finaz Jaafar said...

hahah..dulu lain skrg lain beb..

brader kemal said...

semakin hari semakin bergaya, hahaha