Tuesday, February 15, 2011

cinta? cinta yang mana?

Amboiii.. Mentang-mentang la ramai taknak sambut vday, masing dok hapdet entri berbunga-bunga..Gatai betei pakcik makcik nihh... tambah2 lagi si brader leplep ni.. jiwang betei die dengan entri die..Rase nak cubit abang leplep pun ade..


Satu dunia rase nye dah disogok dan dijolokkan dengan kisah romeo dan juliet malah kisah kapal tenggelam yang sepatut nye jadik point utama tenggelam akibat kisah cerita cinta yang terlampau berahi kat dalam filem Titanic..


Time vday ni gua syak banyak stesyen tivi dok sajikan cerita yang agak romantis dan menggiurkan, Tapi cerita orang melayu kita masuk tivi sebab kantoi check-in dimalam vday pasti mendapat sambutan ye dak?


Lu penah tau tak kisah cinta antara napoleon dan jasophene,Cleo dan Cleopatra,abam bekcham dan victoria? Gua penah terbace jugak kisah percintan-an diorang nih.. 


Tapi diorang punye cintan tak la seagung cinta Rasulullah dengan khadijah ye dak? Kenapa kisah agung romeo dan juliet jugak yang di angkat dan dijadikan ikutan oleh pakwe2 dan makwe islam? oke, gua takde la pandai bab2 agama ni..Tapi mane yang gua tau gua kasi tau, Gua pun tak harap  lu orang nak ikut ape gua cakap, Rasulullah pun pernah bersabda" Nak lembut kan hati manusia lebih susah dari mengalihkan gunung.. " Allah je yang boleh buat semua tu ye dak?


Baru2 ni sorang kawan perempuan masa sekolah dulu text gua, "salam mal, ni aku *****, aku nak tau detail pasal kawan ko si ***, boleh tak? lagi satu boleh tolong jadi spy aku x?" Haa, itu yang die text kat gua, Gua pikir2 dan reply " *****, apesal ko tak text mak die terus je? aku bukan taknak tolong, tapi laki mesti backup laki, sori" Dalam hal ni, memang ramai cakap gua taknak tolong membe, kalau setakat nak tolong tengok2 kan keadaan si mamat ni sihat ke x, dah makan ke blum, tu dalam bidang kepakaran gua.. tapi kalau setakat nak suruh gua spy, tu luar bidang gua..


Baru2 ni jugak ade lagi sorang kawan perempuan gua mase sekolah text gua, "mal, kalu laki anta msj mcm ni, $%%#^$%^&, ape maksud die?" Gua bace msj yg orang tu send kt die, Gua dalam hati terpikir, Nak bagitau benda betul atau nak tipu? Gua ambik keputusan bagitau benda betul, tapi gua punye ayat berlapik2, taknak la si kawan ni terguris lebih2.. bab2 nak masuk campur hal rumah tangga orang ni memang gua goyang tapi kalau setakat nak kasi nasihat or semangat takde hal la..


Oke, semua orang bercinta, tapi bab jodoh hanya datang dari tuhan, sebagai contoh,cikgu yang mengajar gua geografi masa sekolah dulu iaitu cikgu faridah aziz,masa tu dia antara cikgu yang memegang status cikgu andartu kat sekolah gua, Gua sampai dah boleh agak yang dia ni memang takkan kahwin punye,tapi bila gua dah keluar dari sekolah tu, gua dengar2 cerita yang dia dah berkahwin dengan lelaki berpangkat dato..Terkezuut jugak gua dengar cerita tu, tapi last2 gua sedar, Itu kerja Allah,hanya Dia yang tahu..


Bila bercintan, makin banyak maksiat yang kita dah buat, yaa,memang banyak, gua tak tipu,hampir semua orang macam tu,gua pun terlibat sekali,tapi pucuk pangkal nye hati.. Lepas ni gua berdoa banyak2 harap2 gua dijauhkan dari godaan syaitan..Aminn ;)




Psst: jadikan masa sebagai ukuran,jadikan sejarah sebagai pengalaman,jadikan Rasulullah sebagai tauladan,jadikan masa depan sebagai impian, salam maulidul rasul dari brader kemal ;)

13 comments:

safiyyah osman said...

kan best kalau kita nih xda fitrah nk rsa disayangi..aku rsa..lgi best klau single..tapi sapa aku nk langgar fitrah y allah dh bg...T_T

kemal khalil said...

betei tu siz..
just follow the flow..

kemal khalil said...

betei tu siz..
just follow the flow..

NuR 'aQiLaH said...

gua insaf -__-"

kemal khalil said...

alhamdulillah qilah jupri ;)

SweetyMui2 said...

xyah cintan cintun nya..kawen je terus.nanti tjebak lak lam zina..kan dh wat dosa :D

salam maulidur rasul :)

kemal khalil said...

mintak dijauh kan ye dak mui2?

salam maulidul rasul jugak. ;)

Mish Nurlin Fatin said...

wah..mcm ustad la sifu...=)

meyza said...

phiweetttt....... ;)

haha besh3.. fakta yg btol n mnarik n ptot dijadikan iktibar.. @_@

kemal khalil said...

fatin: thanks kerana memuji sifu, kih3 ;)

miza: thanks jugak little little little sis! ;)

meyza said...

thanx jek?? ;)

kemal khalil said...

ustaz mase sekolah dlu ckp biar ayat pendek janji ikhlas..kih3

aleeya husnan said...

wahaha.. penat cari mana blog baru anak pacik khalil ni..

well, cinta yang betul2 cinta tu cinta lepas kawen je kalau sesama manusia. termasuk kepada mak ayah dan anak2, semua tu ada ikatan perkahwinan kan?

VXW :)

nanti singgah lagi kalau sempat. ok nak g follow takut terhilangkan lagi.. hehehe...